ECZACILAR ODASI İNTERNETTEN ALINAN GIDA TAKVİYESİ ÜRÜNLERE DİKKAT EDİLMESİ KONUSUNDA UYARDI.

“Lütfen sağlığınız ile oynatmayın"

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Süleyman Cahit CEYLAN , internette ve marketlerde satılan gıda takviyesi ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Gıda takviyelerinin sadece sağlıkla ilgili olduğunu belirten Başkan Süleyman Cahit CEYLAN , bu ürünlerin üretim ruhsatlandırmasının Sağlık Bakanlığına verilmesini istedi.

"REKLAMLARLA MASUM GÖSTERİLMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Gıda takviyelerinin birer ilaç olduğunun altını çizen Cahit CEYLAN, "Pandemi ile beraber ilaç ihtiyaçları ve gereksinimleri değişti . Vitamin mineral gibi değerlere dikkat etmiyorduk. Vücudumuzun kuvvet ve direncini artırmak adına bunlara talep arttı. Gıda takviyesi ürünlere dikkat edelim. Bu ürünler eczacının danışmanlığında ve hekimin tavsiyesiyle kullanılacak ilaçlardır. Biz bunlara ilaç diyoruz . Çünkü içinde gerçekten bitkisel maddelerin yanında ilaç olarak tabir ettiğimiz maddeler var Ama bunlar gerek reklamlar yoluyla gerek diğer unsurlar yoluyla vatandaşa mahsum gösteriliyor. Kullanıldığında hiçbir yan etkisi yokmuş gibi normal bir gıda ürünüymüş gibi algı oluşturularak çeşitli marketlerde, internet sitelerinde vatandaşlarımıza ulaştırılmaya çalışıldı “ diye konuştu.

"MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERE DİKKAT"

Sahte ürünlerden uzak durulmasını isteyen Ceylan “Burada ortaya kaliteli ürünler ile kalitesiz ürünler ortaya çıktı.Bildiğimiz kaliteli ürünler var bunlarda sıkıntı yok ama gerekli standartları taşımayan , gerekli ruhsatları almadan merdiven altı üretilerek internet siteleri üzerinden ve marketler üzerinden vatandaşımıza pazarlanan gıda takviyesi ürünler var.

Lütfen arkadaşlarımız gıda takviyesi alırken dikkat etsin internet sitelerinde satılan bütün ürünlerin tamamının neredeyse sahte olduğunu gördük.Zaten eczaneye geldiğinde vatandaşa neyi eksik ve ihtiyacı var olduğunu konuşarak ona uygun ürünü veriyoruz. Bazen internet sitelerini açıyor ve komik rakamlarla karşılaşıyoruz.Bu rakamlara satılan ürünlerin sahte olduğunu anlıyoruz.Vatandaşımız gıda takviyesi ve diğer ürünleri eczanelerden almaya çalışsın çünkü eczanede satılan ürünler güvenilir ve denetlenen ruhsatlı ürünlerdir.Lütfen sağlığınız ile oynatmayın. Buradaki sıkıntı Tarım Gıda Köy İşlerş Bakanlığından ruhsat aldığı ortaya çıkıyor.Biz yetkililere buradan sesleniyoruz. Bunların tamamının Sağlık Bakanlığı’nın kontrolüne girmesini istiyoruz.Bunlar sadece vatandaşın sağlığını ilgilendiren ürünler.Bunlar gıda ürünleri değiller.” İfadelerini kullandı.