Büyük Hacimli Parenteral Solüsyonlar
09.09.2017
09.09.2017
KAN ÜRÜNÜ REÇETE VE RAPORLARI
Faktör ve Human Albumin dışındaki kan ürünlerinde yatan hastada rapor şartı aranmaz.
12.7.27 ve 18.2 maddeleri uyarınca :
A) FAKTÖRLER:
Raporlar Hemotoloji uzmanı tarafından düzenlenecek.Reçeteler hemotoloji,iç hastalıkları veya pediatri uzmanı tarafından turuncu renkli hemofili reçetelerine yazılacaktır. Hemofili reçetelerine yalnız FAKTÖR yazılacaktır.Reçete ekine raporun yanısıra hemofili takip karnesi fotokopisi eklenecektir.
Raporda:
1- Tanı,
2- Faktor duzeyi (%1 in altında olacak)
3- Varsa inhibitör düzeyi yazılı olacak.
Faktör düzeyi %1 in üzerinde ise raporda ayda 3 ten fazla kanaması olduğu belirtilecek.
İlacın adı dozu ve kullanımı yazılacak.Haftalık doz 4500 ünite olacak.
*Faktör düzeyi %1 in üzerindeolmasına rağmen ve7veyahaftada 3 ten fazla kanaması olduğu belirtilmedendüzenlenmiş bir raporla hemofili takip karnesi çıkmış ise reçete yazılabilmesi için haftada 3 ten fazla kanaması olduğu belirtilen 2inci bir proflaksi raporu çıkarılması ve reçeteye bu raporun eklenmesi gerekir.
Haftalık dozun 4500 ü geçmesi gereken durum varsa 2.inci bir rapor düzenlenecek; bu raporda:
1-Akut kanamayla geldi ,
2-........... ilacı.............tedavi sebebiyle kullanacaktır, diye belirtilecek
Ayrıca bu raporda süre belirtilecektir.
Bu 2.inci rapor hasta taburcu olana kadar geçerli olacaktır.
Acil müracaatlarda: Hastanın tam teşakküllü hastaneye müracaatında;
Hemofili takip karnesi mevcut değilseveyaHemofili karnesi mevcut ancak ,ilaçta doz arttırılması gerekiyorsaDR ilk mesai gununde rapor çıkarılmak şartıyla reçeteye 1 günlük doz yazacak, el yazısı ile reçetede durumu belirtecektir.
Hemofili karnesi yoksa 1 defaya mahsus mor reçeteye yazılacak.Burada önemli olan hastanın mor reçeteyle ilaç alma hakkı 1 defa olduğundan dozun max olması .
Eğer hastanede hemotoloji uzmanı yoksa uzm hekim tarafından reçete yazılıp 24 saat içinde hemotoloji uzmanı olan bir hastaneye sevk edilecektir.
Rapor düzenlendikten sonra Sağlık Bakanlığından Hemofili takip karnesi içinİl Sağlık Müdürlüğüne müracaat yapılacaktır..Bu karnenin geliş süresi 1-2 ayı bulabilmektedir.Raporu çıkmış bir hastanın Hemofili takip karnesi gelmeden hastalanması durumunda ilgili uzman tarafından 1 defaya mahsus olmak üzere mor reçeteye ilacı yazılabilecektir.Ancak bu uygulama 1 defaya mahsus olduğundan proflaksi amacıyla yazılan bu reçetedeki ilaç miktarının 3 aylık olmasında yarar vardır.
Yatan hastada da rapor şartı vardır.
Faktör VIIa( novoseva):
YATAN HASTALAR da: Tanı, faktör düzeyi,varsa inhibitör düzeyini belirten hemotoloji uzman hekimi tarafından düzenlenen raporla; endikasyon ları belirtilen dozlar doğrultusunda günde 3 doz ,bu hastaların opere edilmesi halinde ise günde 12 doza kadar uzman hekim tarafından reçete edilebilir.
*Factor Von Willerbrand Hemofili A tanısıyla ödenmez.
* Faktörlerin ALL de kullanımı : Eğer sağlık bakanlığı onaylı endikasyonunda ALL yer alıyorsa 12.7.14.c maddesi şartlarında hazırlanmış raporla ödenir.
B)Anti Rh kullanım ilkeleri:
a- Doğum sonrası:
Doğum belgesi,
Anne ?bebek kan grubu belgesi,
Direkt Coombs testi negatifliğini gösteren belge ? leri eklenerek mor reçete ile verilecektir.Rapor istenmez.
b-Düşük ve ya küretaj sonrası:
Resmi ve anlaşmalı sağlık kurumunda olmak koşuluyla;
Anne-baba kan grubu belgeleri
Düşük veya küretaj olduğuna dair sağlık kuruluşunun belgele ?ri eklenerek mor reçete ile verilir Rapor istenmez.
c-Antenal kullanım:
Anne-baba kan grubu belgeleri
İndirekt Coombs testi negatifliğini gösterir belge
İlaç adı, dozu ve kullanım süresinin belirtildiği tedavi şemalı rapor ile mor reçeteye yazılarak verilecektir.
d- İdiopatik (immün) Trombositopeni?de kullanım:
IV formu Rh pozitif olan ve spelenoktomisiz hastalarda kullanılır.
Hemotoloji uzman hekiminin düzenlediği tedavi şemalı rapor ile ve hemotoloji uzmanı tarafından reçete edilebilir.Mor reçete ile
* Anti Rh kullanımında kan grubu belgesi olarak ehliyet geçerli değildir. Sadece sigortalı karnesi ön yüzünde yazılı ise geçerlidir.
**Doğum sonrası Direkt Coombs testi negatifliğini ,Antenetal kullanımda ise İndirekt Coombs testi negatifliğini gösteren belge istenmektedir. Karıstırlmaktadır ve kesintiye sebep olmaktadır..Buna dikkat etmek gerekiyor.
C ) Antitrombin III Kullanım İlkeleri
Hastalığın tanısı, günlük kullanım dozu ve süresini belirten erişkin veye pediatrik hematoloji uzman hekinince düzenlenmiş raporla en fazla 3 günlük dozda verilebilecektir. Yeniden kullanımı gerektiğinde bir önce verilen ilacın kullanıldığının yeni düzenlenecek raporda belirtilmesi ve bu raporda da hastalığın tanısı, günlük kullanım dozu ve süresinin kayıtlı olması gereklidir.
Yatan hastada rapor aranmaz.
D) Human Albumin kullanım İlkeleri
Human albümin preparatları yalnızca yatan hastalara ve raporla verilecektir.
Raporda günlük doz ve tedavi protokolu ve kan albümin düzeyinin 2,5 g/dl ve altında olduğu belirtilecektir.
Albümin düzeyi 2.5g/dl ve altında olduğunu gösteren laboratuar sonuç belgesi de eklenecektir. Plazmaferezde kan albümin düzeyi şartı aranmaz.
Uzman dr tarafından Mor reçeteye 3 günlük yazılabilecek ve raporun aslı reçeteye eklenecektir.
12.7.12. İmmünglobulinlerin Kullanım İlkeleri
A) Spesifik/Hiperimmün İV İmmünglobulinlerin Kullanım İlkeleri
Ayaktan tedavide spesifik/hiperimmün immünglobulinler sadece Sağlık Bakanlığının onay verdiği endikasyonlarda sağlık kurulu raporu ile uzman hekim tarafından mor reçeteye yazılacaktır.. Hepatit B, tetanos ve kuduz immünglobulinlerinde sağlık kurulu raporu şartı aranmayacaktır.
Anti-HEP B IG klinik uzmanlar tarafından ve vaka başına profilaktik olarak 0.02-0.06 ml/kg /doz erişkinlerde maksimum 1600 ünite, çocuklarda maksimum 800 üniteyi aşmamak üzere reçete edilmesi halinde ödene bilecektir Bu maddeye 26.07.2006 tarihinde T.C Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü?nün Yazısı ile aşağıdaki bölüm ilave edilmiştir.
T.C Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü?nün 13.05.2006 tarih, 035887 sayılı yazısı gereğince Hepatit B virüs yüzey antijeni taşıyan (HbsAg) hastalarda karaciğer transplantasyonu sonrası enfeksiyon proflaksisi için Hepatit B İmmunglobulini kullanım endikasyonunun bulunduğu, Tedavi Yardımına İlişkin Tebliğ?de yer alan ?12.7.12 İmmunglobulinlerin Kullanım İlkeleri? başlığı altında yapılan düzenlemeler, transplantasyon sonrası profilaksi için nasıl bir yol izleneceği ve dozları ile ilgili bilgi içermediği belirtilmekte, bu endikasyonda kullanımı söz konusu ilaçların prospektüsünde de belirtildiği gibi ameliyat süresince karaciğersiz fazda 10.000 IU, ameliyattan sonra ise her gün (yedi gün boyunca) 2.000 IU şeklinde, takip eden uzun dönem tedavi süresince aylık Anti HBs serum seviyesi kontrolleriyle, 100 IU/Litre serum seviyesi olacak şekilde sürdürülmesi gerektiği, bu uzun dönem tedavi süresince aylık toplam 2000 IU dozuna kadar kullanılmasının uygun olduğu bildirilmektedir.
B) Spesifik Olmayan/Gamma/Polivalan İmmünglobulinler
Gama globulin preparatları belirlenen endikasyonlarında hematoloji, onkoloji, immünoloji uzmanları tarafından reçete edilebilir.
Ayrıca;
1) Pediatrik HIV enfeksiyonunda Pediatrik Enfeksiyon uzmanı,
2) Guillan-Barre sendromunda, bulber tutulumu olan myastenia graviste nöroloji (yetişkin ve pediatrik) uzmanı,
3) Gebeliğe sekonder immün trombositopeni veya gebelik ve ITP beraberliğinde Kadın Doğum uzmanı,
tarafından reçete edilebilir.
Tüm kullanımlar için hematoloji, onkoloji veya immünoloji uzmanlarının veya belirtilen hastalıklarda, belirtilen uzmanın bulunduğu sağlık kurulu raporu ile uzman hekimlerce reçete edilebilecektir.
09.09.2017
12.7.Özel Hastalıklar ve İlaç Kullanımı Bölümünde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar(15-28Maddeler) |
2007-03-19 02:45:24 |
12.7.15. Klopidogrel Kullanım İlkeleri
KMY belgesinde eğer L1-L4ve L2-L4 aralığı değerleri belirtilmemiş sadece L1,L2,L3,L4 değerleri var ise, bu değerler aşağıdaki şekilde hesaplanır:
12.7.18. Orlistat ve Sibutramin Etken Maddesi İçeren İlaçların Kullanım İlkeleri 12.7.19. Migrende İlaç Kullanım İlkeleri *Migren tedavisinde kullanılan ilaçların reçetelerini provızyon sistemine girerken, mutlaka 1 ayda en fazla 6 doz adet kullanılacağı dikkate alınmalıdır. Bu etken maddeleri ihtiva eden ilaçlar ve günlük max .dozları Tebliğe göre: |
09.09.2017
Reçete ve Raporlarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar |
Aşağıda yer alan açıklamalarmeslektaşlarımıza reçete karşılarken yardımcı olmak amacıyla, kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerimiz sonucu derlenmiştir. Ancak, üyelerimizin Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ve yayımlanan Yönetmelik esaslarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Reçete karşılarken ki tüm sorumluluğun eczacının kendisine ait olduğunu bir kez daha bilgilerinize sunarız. Reçetelerde dikkat edilecekler: 12.1 Reçetelere yazılacak ilaç miktarı’’maddesi: a)İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar listesinde (EK–2) yer almamakla birlikte, uzun süreli kullanımı sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen ilaçlarda (hasta katılım payı alınmak kaydıyla), tüm hekimlerce, b)Menopoz (Kadın hastalıkları ve doğum, iç hastalıkları, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve aile hekimi uzmanları tarafından ve sağlık kurulu raporuna istinaden tüm hekimlerce) ve disfonksiyonel uterin kanamalarda (kadın hastalıkları ve doğum ve aile hekimliği uzmanı tarafından ve sağlık kurulu raporuna istinaden tüm hekimlerce) rapor aranmaksızın, en fazla üç aylık tedavi dozu yazılabilir. c)1.Yanık tedavilerinde, anemilerde, reflüde ve GIS ülserlerinde, 2.Yalnız dermatoloji uzmanlarınca reçete edilebilen oral retinoidlerde (izotretionin, asitretin), 3.Yatış sonrasında taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelere, hekim tarafından tedavi süresi belirtilmek kaydıyla,en fazla bir aylık dozda ilaç yazılabilir. TetrasiklinlerTETRA,TETRAMİN,TETRALETcap DoksisiklinMONODKS,TETRADOKS,DOKSİNtab MAKROSILINcap,susp Amoksisilin(kombine preparatlar hariç), AMOKSINA,ALFOXIL REMOXIL,ATOKSILIN tab,susp Fenoksimetil penisilin, CLİACİL mega tabve susp Klindamisin,CLEOCINcap,susp,KLINDAN,cap,KLINOKSİNcap,KLİTOPSİN cap ve susp,CLIN cap,susp Sulfonamid,veTrimetropinBACTRIMtab,susp,BAKTONtab,susp,KEMOPRİM tabsusp,METOPRIM tab,susp TRİMOKStab,susp Ancak parenteral formları 5 günlük dozda reçetelenebilir. * Ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi bulunacak (kaşede kurumun adı, hekimin ana uzmanlık dalı ile birlikte var ise yan uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır) ayrıca, kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır. * Teşhisi yazılmayan, ilgili hekimin imza ve kaşesi bulunmayan reçeteler resmi ve özel eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir. *Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanlar, eğitim aldıkları branş uzman hekiminin yazması gereken ilaçlar ile Tebliğ’de uzman hekimlerce yazılabileceği belirtilen ilaçları yazabilir. Herhangi bir uzman hekim tarafından reçete edilebilen tüm ilaçlar, aynı uzmanlık eğitimi üzerine yan dal uzmanlığı yapmış olan hekimlerce de reçete edilebilecektir * Aile hekimliği yapan hekimler, aile hekimliği uzmanının yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler. *Reçetede düzelteme (tarih,doz,isim,.....vb) varsa mutlaka doktor kaşesi ve imzası ile onaylanmalıdır. 1 Aylık Dozda Ödenen İlaçlar: 1.Yanık tedavilerinde, anemilerde, reflüde ve GIS ülserlerinde, 2.Yalnız dermatoloji uzmanlarınca reçete edilebilen oral retinoidlerde (izotretionin, asitretin), 3.Yatış sonrasında taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelere, hekim tarafından tedavi süresi belirtilmek kaydıyla,en fazla bir aylık dozda ilaç yazılabilir. *1 inci maddede belirtilen teşhislerde endikasyonu olan ilaçlar, doktorun o ilacın dozuyla birlikte kullanım süresini belirtmesi şartıyla, 1 aylık dozda ödenmektedir. GİS ülserleri tanısı olarak p.ulcus,zollinger ellison,gastrit,h.pylori kabul edilmektedir. *Gebelik reçetelerinde anemi ilaçlarının 1 aylık dozda ödenebilmesi için yalnız gebe teşhisi yeterli olmayıp, ayrıca anemi teşhisi de yazması gereklidir. *2.inci maddedeki oral retinoid reçetelerine Dr tarafından doldurulmuş ,hasta ve dr. tarafından imzalanmış formun eklenmesi gerekmektedir. *Yatış sonrası taburcu reçetelerinde yatışıyla ilgili ilaçlar olmak üzere, reçetede taburcu olduğu ve idame tedavisi olduğu ve kullanım süresi (tedavi olduğu branştaki )doktor tarafından belirtilmek suretiyle 1 aylık ödenebilir. SSK yetkilileri,insulinler için raporda ''insülinkullanması '' yazmasının yeterli olduğunu ,ayrıca tek tek etken madde yazmasına gerek olmadığını belirmişlerdir. *Ayrıca genelgede:''Bu genelge tarihinden önce ilgide kayıtlı genelgeler uyarınca ve önceki rapor formatına göre düzenlenmiş ilaç kullanım ve muafiyet raporları ile ilaç kullanımı ve katılım payı muafiyet için düzenlenmiş sağlık kurulu raporları süresi bitimine kadar geçerli olacaktır''.denilmektedir. *Etken madde ve dozu yazılı raporlara istinaden yazılmış reçeteleri karşılarken,reçetede yazılı ilacın dozunun rapordaki dozu aşmaması gerekmektedir. * Tüm kurumlarda rapor düzeltmesi, sadece ilaç adı, dozu veteşhisi destekleyentahlil sonuçlarında yapılabilmekte teşhiste kesinlikle yapılamamaktadır. * 12.7.14. “Kanser İlaçları Verilme İlkeleri” başlıklı maddesinde yer verilen kanser ilaçları Arıkan’a iletilmiş ve aşağıda yer alan hususlar da görüş birliğine varılmıştır. Raporda doktorun kaşe bilgileri, diğer rapor bölümleri gibi bilgisayarda yazılmış ise, doktor imzası yeterli olup, ayrıca kaşeye gerek bulunmamaktadır. Muafiyet raporlarının 29.06.2005 tarihinden sonra tek hekim rapor formatında olduğu gibi ‘’katılım payından muaftır’’ diye yazmasa da geçerli olacağı. (29.06.2005 tarihinden sonraki raporlarda bu ibare aranmayacağı SSK kurumu tarafından açıklanmıştı) *dek EK-2/C’ i ilaçlardan tebliğin 12.7 .1-28 maddelerinde özel şartları belirtilen haricindeki ilaçlar dışında ,sadece ayakta tedavide sağlık kurulu raporu istenmesine rağmen, SSK aşağıda belirtilen maddeler için yatarak tedavide de rapor istemektedir. 14.2. “(Ezetimib+statin)=İNEGY kombinasyon tedavisi; Kardiyoloji, iç hastalıkları, kalp damar cerrahi veya nöroloji uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporu ile tek başına statinlerle sonuç alınamayan veya karaciğer toksisitesinin başladığı vakalarda, bu durumun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi ve kullanılan diğer statin ve ezetimibin kesilmesi koşuluyla, günlük maksimum (01x01) dozla kullanılabilir. Tebliğin 12.1 Maddesi a) bendi :İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar listesinde (EK–2) yer almamakla birlikte, uzun süreli kullanımı sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen ilaçlarda (hasta katılım payı alınmak kaydıyla), tüm hekimlerce, denmekte ;buna göre: Uzman Hekim ,EK-2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar listesinde yer almayan bir tanı ile ilgili bir ilacın uzun süreli kullanımını uygun görürse ,ilacın tebliğdeki özel düzenlemelerine uygun olarak rapor düzenleyebilir.Ancak rapordaki tanı , ilacın onaylı endikasyonunda yer almalıdır. *Bu raporda ,ilacın adı ve kullanım dozu (tedavi şeması)yazılı olmalıdır *Bu şekilde düzenlenmiş raporla reçetelenmiş ilaçlar için katkı payı alınacaktır. * Bu raporla diğer hekimlerde reçete düzenleyebilir. *Özel Hastaneden Çıkan Heyet Raporları ve Reçetelerin kurumlarca geçerliliği:? *Emekli Sandığının sözleşmeli olduğu tam teşekküllü özel hastanelerden çıkan raporlar geçerli.Sözleşmeli olduğu Özel hastane , Sağlık Merkezi ve Özel Poliklinik reçeteleri geçerli. *SSK özel hastane raporları geçerli değil. Sadece anlaşmalı oldukları hastanelerin anlaşmalı olduğu branş reçeteleri geçerli. Ancak ,anlaşmalı olsa da Özel Hastanede düzenlenmiş yatan hasta reçeteleri geçerli değil.(Kurumun paket anlaşma protokolune göre.) *Bağ-Kur’da özel hastane raporları geçerli değil.Kurumun sözleşmeli olduğu ayaktan tedavi yapan özel hastane yok. Sadece bazı ameliyatlar için anlaşması var. Bağ-Kur’da ameliyat sonrası taburcu reçetesi haricinde hiçbir özel hastane reçetesi de kabul edilmiyor Analık uygulaması gebelikle başlayıp doğumla sona ermektedir.Bunun için reçetede Gebe olduğunun belirtilmesi yeterlidir.Ayrıca analık kaşesi gerekmemektedir. Bu reçetelerden katılım payı alınmaması zorunludur. “Gebelik” teşhisinin yer aldığı reçetelerdeki tüm ilaçlar uygulama kapsamındadır. Yeni Doğan Bebek İlaçlarının Reçetelendirilmesi: *Haricen kullanılan ilaçların, 2 kutu ödenmesi için kullanım tarifinde geniş yüzeye uygulanacak yazması gerekmektedir. Organ Nakli Endikasyonu Olan İlaçlar: 1.ANTI TNF İZLEM FORMU:Tebliğin 12.7.1 maddesinde belirtilen Anti TNF ilaçların (infliksimab, etanarsept, adalimumab gibi) reçetelerinde ayrıca Göğüs Hastalıkları Hekimince de onaylanmış formun eklenmesi gerekmektedir.(04.10.2005 tarihli tebliğ) 2.KLOZAPIN GRANULOSİT İZLEM FORMU:Klozapın reçeteleri ekinde Hastayı izleyen hekimin doldurmuş olduğu form reçeteye eklenmesi gerekmektedir.(01.01.2006 Tebliğ) . 6.ORAL RETİNOİD KULLANIM FORMU:Oral retinoid reçeteleri ekinde ,Cilt Hastalıkları Uzmanı tarafından doldurulmuş,DR ve hasta tarafından imzalanmış formun eklenmesi gerekmektedir. |
09.09.2017