Danıştay Beşinci Dairesi Başkanlığı’nın 26/12/2006 tarihinde Bakanlığa tebliğ edilen 8/11/2006 tarihli ve 2006/4054 esas numaralı Kararı uyarınca, 29/4/2006 tarihli ve 26153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (6) sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması nedeni ile, T.C.Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 25.01.2007 tarih, 1117 sayılı Genelge gereği;
1- Tüm kurumlarda; aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki en küçük ambalaj formlarından bir tanesinin verilmesi uygulaması sadece antienflamatuar ve antiromatizmal etkili ilaçlarla sınırlıdır. Anılan gruplar dışında yer alan ilaçların, hekim tarafından büyük ambalajlı formunun reçete edilmesi halinde, provizyon sistemine işlenip onay alındıktan sonra, kurumlar tarafından bedeli ödenecektir.
2- Tetrasiklinler (doksisiklin ve tetrasiklin), amfenikoller (kloramfenikol ve tiamfenikol), ampisilin (kombine preparatlar hariç), amoksisilin (kombine preparatlar hariç), fenoksimetil penisilin, eritromisin, klindamisin, sulfonamid ve trimetoprim kombinasyonlarını içeren antibiyotikler on güne kadar tedaviyi sağlayacak miktarda reçete edildiği takdirde ödenecektir.
3- İlacın enjektabl formlarının reçeteye yazılması durumunda, en fazla beş günlük tedavi dozuna uygun olacak şekilde olan ambalajının ödemesi yapılır.
4- Menopoz (Kadın hastalıkları ve doğum, iç hastalıkları, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve aile hekimi uzmanları tarafından ve sağlık kurulu raporuna istinaden tüm hekimlerce) ve disfonksiyonel uterin kanamalarda (kadın hastalıkları ve doğum ve aile hekimliği uzmanı tarafından ve sağlık kurulu raporuna istinaden tüm hekimlerce) rapor aranmaksızın,
en fazla üç aylık tedavi dozu yazılabilir.
5- Yanık tedavilerinde, anemilerde, reflüde ve GIS ülserlerinde,
Yalnız dermatoloji uzmanlarınca reçete edilebilen oral retinoidlerde (izotretionin, asitretin),
Yatış sonrasında taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelere,
hekim tarafından tedavi süresi belirtilmek kaydıyla, en fazla bir aylık dozda ilaç yazılabilir.
6- Yatarak tedavi edilen hastalar için gerekli olan ve hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar en fazla beş günlük tedavi dozunu geçmeyecek şekilde reçeteye yazılabilir. Bu reçetelerde mutlak surette günlük tedavi dozu da yazılacak, beş günlük tedavi dozunu aşan ilaç eczane tarafından kesinlikle verilmeyecektir. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla l aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilir.
Yukarıdaki bilgiler, T.C. Emekli Sandığı İzmir Bölge Müd. Başeczacısı Reha ONAT’ ın, SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü Başeczacısı Pınar ARIKAN’ ın ve Manisa Bağ-Kur İl Müdürlüğü’ nde görev yapan eczacılarımızın Genel Müdürlüklerinden aldıkları onay doğrultusunda düzenlenmiştir.
