Oda başkanımız Ecz. S. Cahit CEYLAN Dumlupınar Gazetesine verdiği röportajda 2020 yılının genel bir değerlendirmesini yaptı.
Kütahya Eczacı Odası Başkanı Süleyman Cahit Ceylan, Covid 19’un ortaya çıkışından bugüne eczacıların ve sağlık çalışanlarının mücadelesini anlattı. 2020’yi düşündüğümüz zaman bu yıl Covid 19 ile anılan bir yıl olacak” şeklinde açıklamasına başlayan Başkan Süleyman Cahit Ceylan, şu şekilde konuştu; “Geçen sene aralık ayında virüs Çin’de ortaya çıktıktan sonra bizim ülkemize mart ayında geldi. Mart’tan sonra tüm mesleklerde işleyiş değişti. Virüs ülkemize geldiği zaman sert tedbirlerle karşılaştık. Bizde eczanelerde gerekli tedbirleri almaya çalıştık.
“VATANDAŞ HASTANEYE VE AİLE HEKİMLİĞİ SAĞLIK MERKEZLERİNE BAŞVURU YAPMAK İSTEMEDİ”
Biz hem sağlık mensubuyuz hem de esnaf yönümüz var. Halk ile çok iyi ilişkiler içerisindeyiz. Gerektiği zaman halkın tüm şikayetlerini dinleyen, onlara ilaç hizmeti veren, danışılan bir yapıdayız. Bizim bu noktada vatandaş ile bağımız koptu. İlk önce bu faktör ile karşılaştık. Sokağa çıkma yasağı geldi. Pandemiden dolayı hastanelerde eski hizmetler verilememeye başlandı. Dolayısıyla vatandaş hastaneye ve aile hekimliği sağlık merkezlerine başvuru yapmak istemedi. Sosyal güvenlik kurumu vatandaşların en az bulaşı riskini taşımamışı için sistem getirdi. Hasta vatandaşlar doktora gitmeden kronik rahatsızlığı ile ilgili olan ilaçlarını eczaneden alabildiler. Biz iyi ilişkilerimizi sürdürdük ama mesleğimizin olmazsa olmazı olan insanları görme, gözüne bakma hissiyatı kayboldu. Birbirimizden uzaklaştık.
“BULAŞI RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU NOKTALAR HALİNE GELDİK”
Eczacılarımızı ve personelimizi nasıl koruyabiliriz derdine düştük. Covid 19 hastaları hastaneden çıktıktan sonra ilk uğradıkları yer eczane. İlaçlarını temin etmek istiyorlar. Bazıları Covid 19 olduğunu bilmeden normal bir ilaç hizmeti için geliyorlar. Bazen hastaneye gitmek, randevu almak zor; hastaneye gelmek kolay. Bizim kapımız herkese açık. Bu yüzden bulaşı riskinin yüksek olduğu noktalar haline geldik. Eczacılarımızı önce bilgilendirdik. Personelimize koruyucu malzemeler, maske, siperlik, eldiven temininde bulunduk. Eczanelerimizin vatandaşlarımızın hem bulaşı riskini azaltmak hem personelimizi ve eczacımızı korumak adına dizaynının değiştirdik.
“SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI OLDUĞUNDA İLAÇ HİZMETİNİ NASIL SAĞLARIZ DİYE DÜŞÜNDÜK”
Eczanemizde 5 tane vatandaşımızın oturabileceği imkân varken biz bunu 2’ye 3’e indirdik. Eczane içerisinde 3 kişiden fazla kişi olmasına izin vermedik. Eczanenin alan çok küçükse 1 kişinin bir kişi girmesine izin verdik. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde nöbetçi sayısını artırdık. Nöbetçi sayısını artırmak eczacılarımızı yorsa da vatandaşımızın çok gezinmeden kendi mahallesinde en yakın eczaneye ulaşmasını amaçladık. Belli düzen ve disiplin içerisinde hareket ettik. İl sağlık müdürü ve valimizin öngörüsüyle beraber sokağa çıkma yasağında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasaklarının olduğunda ilaç hizmetini nasıl sağlarız diye düşündük. İl sağlık Müdürlüğümüz ile beraber Vefa Destek Hattı oluşturduk. Evden çıkamayan ve ilacını ona getiremeyen yakını yoksa vatandaşlarımız Vefa Destek Hattı’nı aradılar. Bizim burada da 25 civarında vefa gurubunda eczanemiz var. Bu eczanelerimiz insanlara ilaçlarını evlerine kadar götürdüler. Mobil hizmetimizi kesmedik, köylere ilaç göndermeye devam ettik. Sürekli basın yoluyla vatandaşları sürekli bilgilendirmek üzerine uğraştık.
“KÜTAHYA’YI MASKESİZ BIRAKMADIK”
En başta virüs ortaya çıktığında bazı şeyleri öngördük. Maske problemi olacağını hissettik. Buradaki kurum yöneticilerinden de bu konuda teşekkür edenler oldu. Kütahya’yı maskesiz bırakmadık. Eczacılar Odası olarak toplu maske temini yaptık ve eczanelerimize dağıttık. O maskelerin vatandaşlara ulaşmasını sağladık. İlk başta yüksek fiyatlarla karşılaştık ama vatandaşa aldığımız fiyattan maske vermeye çalıştık. Vatandaşımız gelen fiyatın eczaneden kaynaklandığını düşünerek birçok veryansınları bize yöneltmesine rağmen biz vatandaşımızı maskesiz bırakmadık.
“COVİD 19’A YAKALANAN ECZACILARIN İŞYERLERİNİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞTIK”
Eczanelerimizde pandemi de kullanılan ilaçları tespitini yaptık. Eczanelerimizde bu ilaçların sürekli olmasını sağladık. Covid 19 tedavisinde kullanılan ilaçların bazılarında sıkıntı yaşamamıza rağmen yok seviyesine düşmedik. Eczanelerimizin sürekli stoklarını yüksek tutmakla, öngörülü tutmakla başarabildik. Birçok ilde yok yaşanırken Kütahya’da yok yaşamadık. Eczanelerimiz çok fedakâr ve özverili çalışmaya devam ettiler. Covid 19’a yakalanan teknisyen ve eczacı arkadaşlarımız oldu, onların takibini yaptık. Eczanelerini ayakta tutmaya çalıştık. Grip aşısında aşılamada biraz sıkıntı yaşadık. Grip aşısı çok az miktarda Türkiye’ye giriş yaptığı için belli bir sayıda vatandaşa ulaştırabildik. Şu anda öğrendiğimiz kadarıyla devletin elinde 800 bin civarında grip aşısı var. Bunları illere dağıtacaklar. Eczaneler üzerinden ücretsiz vatandaşlara dağıtılması düşünülüyor. Bunun nasıl planlanacağı net değil. Devletimiz maskelere nasıl dağıtabiliriz dendiği zaman Türk Eczacılar Birliği bu görevi biz yapabiliriz dedik. Devletimizin vatandaşımıza gönderdiği maskeleri belli bir düzen ve nizam içerisinde ücretsiz olarak dağıttık. Eczacı burada tamamen kamu görevi yerine getirdi.
“TOPLUMUN YÜZDE 70’İ AŞILANMASI LAZIM”
2020 yılının diğer yıllardan farkı; bu yılda sağlık savaşı vardı. Çok uzun yıllardır dünya çapında böyle bir salgınla karşılaşılmadı. Doktorlarımız ve tüm sağlık personeli büyük risk altına girdi. Çok şükür biz görevimizi yerine getirebilmek için elimizden geleni yaptık. Bugünlere geldik ve bundan sonrada Covid 19 ile ilgili aşı sürecini yaşıyoruz. Dün aşılar giriş yapmaya başladı. Bugünden itibaren önce sağlık personelinden başlamak üzere aşılanmaya başlayacaklar. Yavaş yavaş aşı vatandaşa ulaşmaya başlayacak. Aşı çözüm mü? Toplumun en az yüzde 70’inin aşılanması lazım. Bizim toplumsal bağışıklık sistemimizi oluşturmamız lazım. Ondan sonra pandemiden kurtulabiliriz diye düşünüyorum.
SÜLEYMAN CAHİT CEYLAN’IN YENİ YIL MESAJI
2020 biz çok yordu. Eczacılar olarak kesintisiz sağlık hizmetini sağlamak adına yorulduk. 2021 yılında pandemi döneminin ortadan kalktığı, eski günlere dönülebildiği ve artık daha sağlıklı, mutlu günler ülkemize gelmesini, mesleğimiz adına güzel günler gelmesini diliyoruz. Ben eski günlere dönüşün kolay olmayacağını düşünüyorum. Bunu bilmemiz lazım. Belli nizam, kural içerisinde, bilim kurulları tarafından öngörülenlere sıkı uyarsak daha hızlı eski günlere döneriz diye umut ediyorum. Tüm vatandaşlarımızın yeni yılını kutuluyorum. Aydınlık huzur dolu günler inşallah bizi bekler diyorum”.